Paradoks
Apa yang mereka sebut sebagai bebas bagiku anarki tetapi apabila aku mencari kebebasan mereka memanggilku ekstremis
~ imaen ~




Bagi seekor keldai, semak berduri adalah hidangan yang lazat. Keldai makan semak itu, tinggallah ia seekor keldai ~ Habib al-Ajami


Kata orang tentang LABYRINTH: KLIK




Jom komen tentang BOHEMIAN: KLIK




Bicara Tentang SIGARANING: KLIK



Jendela Kata

<< June 2008 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30




HARI SEBELUM KELMARIN
the First Cut is Deepest
(i)(ii)
Hero-hero (dan Heroin) Kampung
(i)(ii)(iii)



mulai 7 Ramadan 1428

If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


rss feed






 
Jun 9, 2008
Sekiranya Sudi ...

Jom ... komen Bohemian

 

Sekiranya anda telah membaca Bohemian, sama ada anda menyukainya atau tidak, saya amat berbesar hati sekiranya anda sudi mencatatkan pandangan anda terhadap tulisan tersebut di sini. Tetapi seperti pandangan-pandangan terhadap Labyrinth, saya tidak akan memberi sebarang respons bertulis kepada catatan anda itu.

Terima Kasih.


Posted at 09:32 am by imaen

Cja
April 20, 2012   12:02 AM PDT
 
best....sedarkan saya xperlu menilai seseorang dr luarannya....xsemestinya yg bersongkok putih imannya lebih teguh.......yg berstatus ustaz dugaannya lebih kuat...juz aware about it ...cam omputih kata "dont judge a book by its cover"
038~
July 15, 2011   02:16 AM PDT
 
assalamualaikum,
1st of all..sekali lagi novel saudara menambat hati saya...jalan cerita nya yang sgt2 bez,n berlainan untuk setiap karya menyebabkan saya nak bg 2 thumbs up...setiap idea dan nasihat dalam karya2 anda, menyebabkan saya muhasabah diri dan berfikir sejenak tentang kelemahan yang ada pada diri..penulisan yang santai dan berlandaskan syariat....
syabas..and keep up the good work!!!!
Packy
June 3, 2011   03:43 PM PDT
 
Hmm....saya amat10x menyukai tulisan awak. Sarat dengan segala dan kekdang, terasa seperti saya sedang mendengar kuliah agama, tanyalah ustaz ker tah apa2. Ada perkara tentang Islam yang bila ditanya, saya tak pandai jawab...tup2, writer tolong jawabkan dengan penerangan yang sangat simple.
Saya mohon nak pinjam soal-jawab isu bertudung antara fadlan dan nadira untuk masukkan dalam notes fb saya. Boleh juga tegur2 kawan2 yang masih liat.
Bravo Imaen...jangan berenti menulis, kerana tulisan anda menyentuh hati ramai orang.
idealis
February 27, 2011   04:05 PM PST
 
saya memg ade baca bohemian.and imaen memang pemikir yang best utk tulis novel ni.actually saya pun seorang penulis dan busker dan saya rasa betul apa yang seniman perlu ialah hargai bakat dari tuhan.
Salmie
January 10, 2011   04:00 PM PST
 
Assalamualaikum...

Alhamdulillah saya telah membeli dan membaca Bohemian. pada saya kisah cinta antara fadlan dan nadira hanyalah awan larat yang mencantikkan sesuatu lukisan. Maksudnya di sini, intipati sebenar bukan kisah cinta tapi kisah tamak dan haloba manusia terhadap isi dunia yang bersifat sementara. Namun saya akui saya perlu membacanya berulang kali untuk faham 100% Bohemian. Terima kasih.
dy
October 1, 2010   04:58 PM PDT
 
mantap!
Ijan Ros
August 23, 2010   02:46 PM PDT
 
best........
sue7693
May 11, 2010   11:18 AM PDT
 
menonton aliff firdaus (slot zehra-TV3) kini mengingatkan sy pada kisah dlm bohemian...kisah pengorbanan dan kecekalan ati manusia dlm menempuh suka duka kehidupan
lyanna kamaludin
May 7, 2010   02:53 PM PDT
 
salam...
suka novel2 Imaen.bohemian memang best.kisah cinta yang lain dari lain.semua novel Imaen membuatkan pembaca perlu berfikir.jalan cerita yang menarik.walaupun cover page kurang.....hehehehe tapi bak kata pujangga jangan menilai buku dari kulitnya...watak fadlan membuatkan saya jatuh cinta kepadanya hehehehe banyak info dan diselitkan dengan unsur islamik.menarik sangat2.harap sangat boleh wat koleksi....teruskan menulis...
jamee
April 18, 2010   09:34 AM PDT
 
salam
saya baca bohemian pada 2008. Masa mula - mula novel tu keluar. Pada saya antara semua novel yang bro tulis, bohemian adalah yang terbaik. Bohomein membuatkan saya berfikir kenapa nadira berfikir begitu,kena pendapat fadlan begini. Ia menyebabkan saya berfikir 'out of box'". Juga byk info n ilmu yg sy dpt.
eira
March 13, 2010   01:23 PM PST
 
saye sdg membace sigsaraning plak nieh..
zaid
January 15, 2010   06:48 AM PST
 
saya rasa saya macam fadlan. Banyak prinsip dia prinsip saya. Tahniah IMAEN.
peachauto
December 30, 2009   11:39 AM PST
 
Salam. Saya dah abis baca Bohemian. Seperti yang saya jangka, kisah cinta antara hero dan heroin tidak keterlaluan. Saya suka. Bohemian tidak melelahkan saya dengan kisah cinta ala telenovela. Byk betul pengajaran dan teguran. Ada yang terkena batang hidung sendiri :). Semalam terus order Sigaraning dan Labyrinth. Sedang menunggu bila order saya nak sampai.
eira
December 9, 2009   04:39 PM PST
 
assalamualaikum imaen :) hye..sy pun dah khatam bohemian. SUMPAH SYOK HABES!! rase sedih bila dah habes buku tue..rase cam nk bace lagi, bace lagi..haha..memg dah terjatuh hati ngan Fadlan..kah3..xleh stop bace! one page to one page sampai x sedar dah jaoh dah.
kesimpulan; 5 stars untuk BOHEMIAN!
santai & syok. harap imaen dpt buat novel yg lebih syok+bermoral dpd ini.
hidup novel!
diana
December 1, 2009   03:14 PM PST
 
assalamualaikum.
harap saudara sihat walafiat..rsnya belum terlambat utk mengucapkan tahniah kerana dpt menghasilkan beberapa buah novel.buat ms skrg, sy hny mmbaca sebuah novel saudara Bohemian- amat menarik, kreatif dan berbeza, itu yg pntg. lebih2 lagi, sy gemar membaca bab 'environmental ethics' yg amat jrg disentuh dan diolah dngn penuh santai...yup, part toxic torts, boikot kapl myk sawit, greenpeace ..bagus diberi pendedahan.antara lain; perbezaan antara fzkl tdk mencerminkan peribadi.setuju..kiranya sy rs saudara nie pemerhati sekeliling, mungkin ye mungkin tidak tepat.insya-allah nk cuba membaca novel saudara lain..
terima kasih
mizuu;))
November 18, 2009   09:01 AM PST
 
mule2 tngok tajuk,
mnde nih
usha kamus dewan baru tau
bce sinopsis masyuk abes
pnjam kwn punye bace
urghhh
SUMPAH SERONOK
at last x leyh jadi
beli utk collection
<<TAHNIAH>>
creadits to Imaen!
hope mampu tulis lagi
best lagi
mantap lagi
underlaw
October 28, 2009   08:57 PM PDT
 
best............
lina
September 29, 2009   11:48 PM PDT
 
excellent!!!!
bravo!!!!!!
baru beli novel ni ahad lepas n dah abis baca. my mom selalu ckp mcm ni "napa suka buang duit beli novel sampai beratus2 tiap bulan?" saya dengan muka yg tdk b'slh owez ckp mcm ni " biarlah" tp kdg2 rasa b'slh gak sebab duit my mom gak saya kebas 2k beli suma novel2 saya. tp, beli novel ni, hilang rasa bersalah kerana 1st time saya rasa, saya baca novel yg sgt2 best 2k dikongsi dan dibaca oleh org lain. sgt santai walaupun melibatkan soal aga,a dan byk sekali falsafahnya tp saya SUKA sangat. novel ni buat saya yakin untuk meneruskan hidup dengan cara saya sendiri...thanks imaen...
mariah_nur@yahoo.com
September 29, 2009   12:50 PM PDT
 
ok...dah beli..nanti saya baca...ermmm..imaen ni lelaki kan...yes sy betul...akak sy kata girl...ermmm...ape2 pun trus lah berkarya ye..selagi kite mampu...
riri
September 29, 2009   12:48 PM PDT
 
baru nak bace....baru beli..mula2 bace sy bengong...entahlah....
tp tu baru beberape muka surat....nanti lau dah abis..sy komen lg ye....
nazira_azwa
September 5, 2009   03:07 PM PDT
 
salam.....sbnrnya dh lm hbis bc nvl bohemian n tp br tergerak nak bg komen kt cni.... sy mmg sk nvl n. Best critenya..suka sgt dgn watak Fadlan yg selamba tp bersopan 2.. tmbh dia pndai nyanyi...crite yg santai tp pnuh mengajar...syabas buat Imaen.moga2 karya seterusnya akn lbih best lg....
fedex..huhu..
August 29, 2009   11:46 AM PDT
 
dah habis baca keempat-empat cerita. tak sesuai letak kategori novel thriller sebab beberapa page jer yang thriller. lebih banyak kupas isu ketuhanan, kemanuasiaan. Banyak kutip words of wisdom daripada cerita-cerita ni.hehe.chaiyyok.. teruskan perjuangan..
suhada
August 14, 2009   01:07 PM PDT
 
great!! sgt suke..sgt menarik...sgt berbaloi-baloi dibace+dibeli+dibuat koleksi..truskan bekarya =)
nono
June 17, 2009   11:30 PM PDT
 
tak baca lagi so no comment..br kenal ngan e-novel..camner nk baca bohemian ni kt maya
dasweetdaffodil
June 15, 2009   05:56 PM PDT
 
salam...

terima kasih atas karya anda..sy memang suka dan tunggu-tunggu karya dari penulis mcm imaen ni.boleh bukan saja2 untuk dibaca tp ada benda lain yg meresapi diri..memang best cite bohemian ni.macam ape yg ada dlm pemikiran sy...best...best...semoga karya seterusnya dpt memberi manfaat dan juga untuk santai2..
Nurul
May 31, 2009   02:42 AM PDT
 
Salam... Alhamdulillah, akhirnya berjaya juga menghabiskan pembacaan Bohemian. Sering tersangkut dek kesibukan tugasan pejabat.

First of all, a very interesting action pack thriller. Cover langsung tak menggambarkan ke-thriller-an yang terkandung di dalam. It potrays more on the cool stuff: saat perbincangan, saat hati mula sayang, etc...etc...

Sekali lagi tahniah atas bahan ilmiah santai buat santapan mereka yang mahukan makanan rohani dalam bentuk "yang mudah untuk ditelan dan dikunyah". Yelah, tidak semua orang suka membaca bahan bacaan berat, jadi tanggungjawab penulis untuk menyampaikan isi yang bermanfaat dalam bentuk 'layman term' yang paling mudah didigest oleh pembaca. Hmm... maybe I could ask you to read & comment one or two of my "buah tangan"s.

Job well done, brother. Semoga sentiasa istiqamah dalam penulisan ilmiah santai ini. Maybe another style of Labirinth since dalam pembacaan saya untuk Sigaraning, ia lebih seakan Bohemian...

Wallahu 'alam...
imannur
May 20, 2009   01:06 PM PDT
 
sy suka sgt bohemian. suka. suka. suka. asalnya, sy bc vandetta dlm gurindam jiwa (sbb ade karya noor suraya). lps tu terus jatuh hati dgn karya imaen dan hlovate. skrg ni, smua karya noor suraya, imaen n hlovate ada di tangan sy. gud luck 4 all of u! May Allah bless.
yann
May 13, 2009   05:48 PM PDT
 
salam.
actually,da lama sy beli n baca buku ni..ianya antara my favorate novel dlm koleksi saya.contentnya penuh dgn sindiran,sindiran manja sy kira.coretan bahasa anda paling sy suka.selamba tp sopan.dan sy tergelak sensorang time baca buku ni till my frens naik pelik.hehe..n now nak bli yg terbaru.congrate imaen!
kay~nisa
May 3, 2009   05:37 PM PDT
 
Sejujurnya saya membeli Bohemian sejurus selepas buku ni ada di pasaran malaysia. Tapi baru hari ini tergerak ati untuk komen di sini. Dan sampai lah sekarang saya masih mengulang membaca Bohemian untuk ke-berapa-kali-ntah ats sebab-sebab tertentu yg tak mampu dicerna dgn bahasa mudah sekalipun.

Saya tak pandai dlm memberi bintang + pujian....tapi saya hanya dpt simpulkan dari Bohemian, untuk perspektif saya sendiri...saya mampu lihat cara saya berfikir + cara saya mengolah apa yg saya lihat dlm seharian berubah ke arah positif & bertitik-tolak sedikit sebanyak dari apa yg Bohemian beri.

Saya tak mencari kelainan dlm Bohemian kerana ia ditulis oleh penulis yg sama dari Labyrinth +Vendetta. Makanya, saya terima apa yg disajikan + cerna apa2 yg bersesuaian dgn konsep hidup. Apa yg saya cari dari sebuah karya novel mmg dipenuhi oleh Bohemian lebih dr 100% untuk perspektif saya sendiri (sekali lagi...saya tak pandai memuji..maaf) saya tak pandai menilai untuk perspektif umum kerana saya percaya hati itu sering dibolak-balikkan oleh Dia + selera citarasa manusia juga sama.

Saat fadlan terasa dia kerdil dan lemah...saya sgt dekat dgn perasaan itu. Its touche'. Dlm byk2 babak..yg plg terkesan pada saya bilamana Fadlan membuka tafsir Quran + mengalirkan air mata disebabkan terjemahan itu.

Apa-apa pun,saya sgt bersyukur pada Dia kerana mencipta awak untuk lahir ke dunia dgn berbagai fungsinya....(dah macam benda plak ada fungsi2 nih hehe). Syukur amat kerana Dia anugerahkan ilham + pemikiran sebegini indah untuk dikongsi bersama saudara2 yg lain. Semoga Dia melindungi awak + kita semua...aamiiin
DieRa HarLiNa
April 17, 2009   08:32 AM PDT
 
SaLam..
Honstly, at 1st, sy beli buku ni bcoz d name of heroin..'Nadira'...
Tp leps abis bace novel ni... sy seDar...
ape yg best kat buku, not onLy d name,
but d content...
its really great..ade pengajaran nya tersndiri...
Troskan menuLis..
iLmu bukan hny ditimba di kuLiah2 agama n kt keLas je kan...(",)
riniMI
March 23, 2009   01:05 PM PDT
 
Congrats Imaen...at first sy tbaca vandetta, wowww...i like it..act xpnah bc novel berat2 tp vandetta tu thriller yg xbratkan kpl.. Then,sy bli bohemian, trus khatam dlm sehari ms tngu my dad kat hosp..cam syg nak stop..Tu pun ok gak tp sy prefer vandetta..Ni br bli labyrinth, xbc lg..a bit bz. tp dr kmen2 tu cam best...hopefully.. Overall..sy suka n ttnya2 camana leh dpt idea tlih cerita2 tu,hhmmm.. bijak..bijak..
daisi
March 11, 2009   02:41 PM PDT
 
ade yang tersirat di sebalik yang tersurat..
salam~daisi
adawiah
February 13, 2009   09:45 AM PST
 
saya suka membaca bohemian.ceritanya kelakar.=)
Semantos
February 9, 2009   11:39 AM PST
 
Tiba2 saja terpandang rak buku kat bhgn melayu terus terpandang buku ni.. tertarik dgn tajuknya sebab Bohemian Rhapsody tgh jadi current favourite. baca kulit belakang, jumpa ayat 'aku pemain muzik jalanan melayari malaysiakini.com merambu2 cari duit pakai seluar bertampal di lutut berambut panjang cecah bahu' buatkan saya tercari2 sapa penulisnya. jumpa lagi satu buku karya penulis sama; Labyrinth- ayat kulit belakangnya best jugak. tapi saya pilih Bohemian dulu utk dibeli sbb tebal sikit. dan saya rasa saya akan beli Labyrinth dan Vendetta lepas baca 2-3 mukasurat Bohemian secara rambang. memang best- macam ringan tp penuh ngan info, falsafah dan dakwah Islamiyyah, kelakar pulak tu. cuma saya takleh tolerate dengan watak Fadlan tu- macam kontradik sangat la gaya hidup dengan pemikiran dia.. tapi memang best la Imaen ni...
adawiah
February 6, 2009   11:49 AM PST
 
saya baru saja beli buku ni minggu sudah.maaflah sebab baru sekarang membacanya.saya suka penulisan imaen masa saya mula2 baca vendetta.saya suka thriller.saya suka ilmu2 yang saya jumpa dari buku2 imaen.itu yang saya suka.penyampaian yang menarik.mudah faham.terima kasih buat saya gembira membaca!=)
ena
December 19, 2008   10:07 AM PST
 
Hai Imaen..sye ske gler cter bohemian,labyrinth,n vendetta..mmg best r..wtk fadlan, detektif kamal,nadira,dani mmg kene r ngn citer 2..hope bley kuar cter yg baru...thanx a lot=)
chombi
November 22, 2008   09:16 AM PST
 
sy bru kenal imaen melalui bohemian.mse bce sinopsisnya, sy tros rse nk beli.sbb citenye lain drpd yg lain.sy ske watak fadlan sbb die cool.hehee..ramuan yg ckup rse la sng cite bohemian ni. troskn b'karya.krn karya anda tdk stereotaip spt yg lain2.peace!!!
Jannah
November 21, 2008   12:06 PM PST
 
mule2 start baca, rasa mcm slow ckt la crita nya...tapi lepas tu...terus lekat... maybe sbb plot story lain drp crita lain... and author pun ada visions sendiri... and bila baca vendetta, rasa mcm tgk action movie plak... gempak la... at least dapat rasa malay novels ni ada variety...tak ada la pi mai pi mai tang tu jugak.
sofie
November 18, 2008   08:57 PM PST
 
hi imaen,adakah jiwa n semangat imaen yang sebenar ada dlm watak fadlan??? Watak Fadlan unik skali dlm bohemian. Teruskan berkarya n smoga nvl akan dtg lebih misteri.
CHIAKI SAVILLA
November 18, 2008   08:47 PM PST
 
hi imaen, bohemian bes sesangat utk dibaca n membuat org berfikir tetang cinta n khidupan yg kdg2 mudah tapi susah..truskan berkarya untuk penjanaan minda warga kita yang tahu menilainya dengan jiwa n emosi.
san sarb
November 18, 2008   08:40 PM PST
 
hi imaen, i dah baca bohemian,btul2 hobo wtk fadlan,suka sangat ngan falsafah cinta dlm nvl tu..membina minda dan emosi.*** i give u 4 star
jazuerra
November 14, 2008   11:46 AM PST
 
starting baca karya imaen dr vandetta. sgt..sgt...sgt...suka vandetta. then labyrinth. sgt..sgt...suka jugak...then bila tahu bohemian kluar, mmg x tggu lama.blik keja trus je singgah mph summit. sgt...sgt...sgt...suka. (tp sy lebih suka vandetta..bak kata org, cinta pertama tu ssh nk lupa..hehee..). overall, terbaik..!
adlina amani
November 11, 2008   09:08 PM PST
 
great ..two tumbs up ..bohemian menarik dengan gayanya yang mengajak manusia berfikir, mencuit manusia menjadi insaf dan membuat kita belajar erti frasa cinta ...
adlina amani
November 11, 2008   09:00 PM PST
 
great ..two tumbs up ..bohemian menarik dengan gayanya yang mengajak manusia berfikir, mencuit manusia menjadi insaf dan membuat kita belajar erti frasa cinta ...
sarah
November 10, 2008   01:58 PM PST
 
bohemian antara novel menarik yang saya rasa sangat berbaloi untuk dibaca. menunggu karya saudara seterunya... :)
nur_salsabila
October 31, 2008   08:59 PM PDT
 
assalamualaikum,

sebenarnya dah lama baca bohemian..pertengahan bulan 6 dulu tapi tak sempat komen lagi :)

kali ni bohemian lebih sarat dengan ilmiah, fakta sehinggakan saya ambil masa untuk habiskan novel ni. saya suka cara novel ni ditulis walaupun kadang2 rasa lambatnya nak habis baca (hehee..)

tertarik watak fadlan dan nadira. mungkin boleh kembangkan lagi 2 watak ni. suka juga cara fadlan, menegur dengan cara begitu.

tahniah buat penulis. semoga terus hasilkan karya yang bermutu dan islamik. moga Allah mudahkan anda terus berkarya! (",)
erma
October 22, 2008   04:26 PM PDT
 
saya suke bohemian!!
wa
October 21, 2008   06:41 PM PDT
 
salam imaen, saya baru abis baca bohemian, wah sungguh mengesankan..seperti juga pengomen yg lain, memang senyum sorang2 dgn gelagat si fadlan nk tackle nadira..teruskan berkarya..mmm tapi, saya tetap suka 'Vendetta'
Maira
October 18, 2008   09:08 AM PDT
 
salam.....
bohemian mmg best.ttpi knape jln cerita sma mcm labyrinth?
zafiqa
September 10, 2008   05:56 PM PDT
 
sesuatu yg berbeza dr imaen...novel ni penuh isi (sy rasa la)...teruskan berkarya...InsyaAllah sy akan terus membeli karya anda =)
hj
September 9, 2008   04:49 PM PDT
 
teruskan berkarya. hope success.
guchi
September 9, 2008   04:45 PM PDT
 
syabas Imaen, menarik.
farah
September 8, 2008   04:16 PM PDT
 
bohemian memang satu karya yang unik. sebagai seorang perempuan yang ade sikit2 perangai si Dira tu, memang buku ni meninggalkan kesan dalam diri saya. Aduh, terasa sesangat bila si Fadlan tu menasihatkan Dira. Teruskan menulis karya-karya yang membina macam ni. Sekurang-kurangnya saya boleh membalas hujah teman2 yang selalu cakap novel melayu ni tiada kualiti dan tak memberi faedah @ ilmu pada pembaca... 5 star 4 u.
ima
September 6, 2008   05:01 PM PDT
 
eiiwww..double posting lak (malunya!)
sorry abt that
ima
September 6, 2008   04:44 PM PDT
 
(urghh dah tulis panjang-panjang tadik, hilang pulak..)

Sebenarnya saya ni malas membaca (maafkan jer lah perangai tak senonoh ni). Masa beli Bohemian pun main sambar jer, tak expect apa-apa sgt. (Beli 2 buah buku drpd Jemari Seni, and i was actually looking forward to reading the other book)

Tapi lepas habis baca, saya rasa mmg worth it saya beli Bohemian. Buku ni sarat dengan informasi, ironies, metaphor, parodies, nasihat etc. Banyak benda yang saya belajar drpd buku ni. Ada jugak perkara yg terkena kat batang hidung sendirik!

Dan yg pelik tu, boleh pulak terangau dengan karektor si Fadlan tu. Kadang-kadang saya tersenyum sorang-sorang, macam saya pulak yg terkena ngorat... bila Fadlan dedicate lagu & tulis surat utk minah tuuu (tak mau sebut nama minah tuu, sebab cemburu nii hahah), macam saya pulak yang dia berusaha pikat... ni mungkin terlampau menghayati atau terperasan sendirik... haha.. (banyak pulak perkataan “TER”.. malu nak ngaku lerr tu, kononnya semua tak disengajakan..cheh)

Cuma ada part yang saya tertanya-tanya, confuse, macam tak diperkembangkan sgt.. cth bila detektif kamal usul teori 2 kepada Ir Malique (pg 236).. saya tertanya “ehh kenapa lak gitu?” i just don’t get it.. Ir Malique ada hubungan “gitu-gitu” dgn Fauzi?.. part ni macam tak de sgt pun dalam cerita (atau saya yang terlepas pandang) .. Cuma setakat perbualan Zaman dgn Kamal yg menyatakan Malique dgn Fauzi rapat (dan saya fikir rapat tu tak de lah sampai l ”lovey-dovey”).. but then, tak de lah mencacatkan cerita sebab teori 2 ni pun bukannya motif utama pembunuhan/penyiasatan kan?.. dan mungkin you tak nak kembangkan sangat hubungan “gitu-gitu” tu sbb tak penting sgt pun (not that i’m highly intrigued by the “gitu-gitu” relationship)

Overall, i really like this book (better than the other one). Fascinating, intriguing, informative, thought-provoking, enjoyable, nice book. (banyak lagi adjective nak letak.. tapi takut kembang semangkuk lah hidung)
Ima
September 6, 2008   03:48 PM PDT
 
saya jarang baca novel melayu. sebenarnya saya memang jenis malas membaca (maafkanlah perangai tak senonoh ni). masa beli pun main sambar je, tak expect apa-apa sgt

lepas baca, saya rasa memang worth it saya beli Bohemian. buku ni berselirat dgn informasi, ironies, metaphor, parodies, nasihat etc. Banyak benda yg saya belajar. Banyak perkara jugak yg saya rasa terkena kat batang hidung saya sendirik :)

dan yang pelik tu boleh pulak saya angau dgn karektor si Fadlan tu... ada part yg buat saya tersenyum sorang-sorang, macam lerr saya ni pulak yg kena ngorat dgn si fadlan.. ni mungkin terlampau menghayati atau terperasan sendirik haha

cuma ada part yg saya tertanya sendiri, mcm tak diperkembangkan dgn luas ... cth bila detektif kamal usulkan teori 2 kepada Ir Malique yg dia ada hubungan "ehem-ehem" dgn Fauzi?..saya tertanya "kenapa pulak gitu?" i just dont get it... sebab part ni mcm tak de diperkembangkan sgt dlm buku.. setakat perbualan Kamal dgn Zaman yg kata mereka rapat ( i thought rapat tu tak de lah sampai "lovey-dovey").. so saya mcm tak nampak sgt kenapa kamal nak propose teori 2 tu.. but then, teori 2 tu pun bukannya motif utama pembunuhan kan...so tak pe lah

my opinion:
fascinating, fun, intriguing, informative, interesting, thought-provoking, nice book. (banyak lagi adjectives yg saya nak letak, tapi cukuplah... kang kembang semangkuk pulak hidung :)

aie-syah
September 2, 2008   11:00 AM PDT
 
bohemian besh....
saya pernah baca satu artikel tapi dah lupa kat mana...."cerita yang bagus adalah penulisnye membiarkan pembaca memikirkan sendiri kesudahan cerita tersebut",tapi saya tak fikir pun endingnya....[^_^]V,sebab tengah nak menghadamkan isi buku yang perkataannye malangkau fikiran saya ni...macam sasterawan la abg imaen ni....nak kumpul duit beli labyrinth pulak
blusclus
August 30, 2008   01:12 AM PDT
 
salam.bohemian lain dr labyrinth tapi kedua2nya ada pengisian tersendiri.belajar pasal life a lot from ur novel.the real life people face nowadays.falsafah en imaen dlm bohemian itu its very true dan saya "terasa".=P...baca buku itu terasa seperti membaca satu karya yang sarat dgn ilmu dunia+akhirat(msg fadlan kpd nadira)..keep up the good work, bro! TWO WTHUMBS UP for bohemian (^_^)
sann sarb
August 24, 2008   09:34 PM PDT
 
hai abg imaen yg misteri lg fuiyoo,i give u 4 star for bohemian,please give the ending coz we don have enough time to think the ending..but u r very potential writer in Malaysia
izarra
August 13, 2008   08:41 PM PDT
 
hi imaen, i like ur nvl,teruskan berkarya-love n criminal is interesting.
izarra
August 13, 2008   08:40 PM PDT
 
hi imaen, i like ur nvl,teruskan berkarya-love n criminal is interesting.
imaen
August 11, 2008   09:50 AM PDT
 
saya dah baca ke 3-3 buku iman. Macam tula jgk. Ada unsur2 kepolisan @ jenayah dan diselitkan degn kisah2 cinta. Yang paling saya suka cerita labyrinth. Bohamian best jgk 5 star jgk tp mcm tergantungla tak puas rasanya. Mcm nak menangis pun ada sebab kisah fadlan and buah hatinya tak de ending(kena pandai2 buat rumusan sendirik). Tapi apa2 pun TAHNIAH. Jgn lupa teruskan dengan karya yg baru yg lebih triller.Sekarang saya ada En Iman dan Abd Rahim Awang sebagai novelis yang saya kagumi
mitch58
August 7, 2008   10:39 PM PDT
 
salam imaen

aduh.... penasaran membaca bohemian. t'lalu telus dan informatif. cukup untuk sajian zahir dan batin. tahniah imaen. teruskn berkarya......

sy sgt menyukai watak fadlan. terutamanya karangan suratnya untuk nadira. aduh..... seperti berada di zaman jimi asmara. =)
amzue
August 7, 2008   03:36 PM PDT
 
congratulation~
amisa
August 6, 2008   09:50 PM PDT
 
salam... saya baca vendeta dulu baru bohemian... suka sangat. baru tak sat abis baca labyrinth... macam rasa nak gi kedai cari lagi cerita terbaru dari imaen.. caiyuk2 ..
nak registar jadi pom pom gil gak!!
mimi
August 5, 2008   07:21 PM PDT
 
best sgt2 cte bohemian ni...hehe
musafir
July 26, 2008   08:29 AM PDT
 
salam..sy beli bohemian sb it is from u..congratez for the critical and cynical novel.i love it..but, nape nvl u dr vandetta, labyrinth and bohemian kena ada love story? x de x leh k?
afirra
July 20, 2008   12:39 PM PDT
 
salam ...tahniah saudara Imaen satu karya yang sarat dengan nasihat dan penuh dengan ilmu ......
....secara kebetulan diri ini seperti Dira dan thanx atas nasihat2 yang diutarakan di dalam novel anda...
didi
July 18, 2008   12:40 AM PDT
 
bahan bacaan yg "bijak". pnh dgn unsur ilmu tapi ttp kontemporari. gaya penulisan yg berbeza.syabas.
fiffy
July 16, 2008   11:51 AM PDT
 
salam...
B O H E M I A N...
- buku yg bgus..
-sarat dgn nasihat..
i give u 5 stars!!!
hana
July 11, 2008   09:06 PM PDT
 
salam..1st of all congratz..u did such a good job..giler hebat la u produce such a novel like dat.. i juz cnt imagine how u did dat combine kan cinta-crime n d best of all perjuangan seorg bername fadlan.. bagus bangeeeet..
kakmid
July 9, 2008   08:44 PM PDT
 
Salam.
Baru saja habis membacanya. Cerita yg amat menarik. Selain dr trillernya terdapat jugak lawaknya. Kadang2 tu malu juga sbb senyum sorang2 kat dlm tren. Ada kalanya sampai nak terkeluar suara terpaksa tutup mulut buat2 batuk.

Teringat juga kat adik yg pernah mewakili negara dlm sukan ragbi. Barulah tahu sikit2 pasal ragbi dulu tak pernah minat pun nak tgk walau dia main.

Endingnya juga lain dari yg lain. Selalunya pasti pasal hero tapi yg ini pasal crook.
Tak rugi beli dan baca. Pada yg belum baca, cepat baca. Banyak nasihat serta serba sedikit pengetahuan ttg alam sekitar, agama dsbnya.
5 bintang utk novel ini.
husnul
July 6, 2008   01:21 PM PDT
 
tahniah di atas karya anda yang baru. sarat dengan ilmiah yang mampu membuka minda khalayak pembaca. teruskan.. saya berharap dengan cara menulis dengan gaya sinikal ini mampu mendatangkan kesan terhadap para pembaca. teruskan Imaen...Tahniah..
aphied
June 25, 2008   10:24 AM PDT
 
kupasan cerita yang menarik...pelbagai info yang diselitkan di samping jalan ceritanya yang tidak kurg menarik...teruskan usaha anda!...
easy_mix
June 24, 2008   01:53 PM PDT
 
B E A U T I FU L
-ulam raja-
June 23, 2008   03:37 PM PDT
 
bohemian...

ada kalanya menghiburkan hati...saya suka dengan jenaka yang anda ingin sampaikan...

karya yang mmg best!..

tahniah saya ucapkan....i give 5 star and a half....hehe

selamat maju jaya...teruskan berkarya...

ain
June 21, 2008   02:01 AM PDT
 
saya abehkan bohemian less than 24hours,tkleh nk stop bace.mmg awk sgt best..congrate!may ALLAH tmbhkan ilham for the next novelle
Sri Astuty
June 19, 2008   10:05 AM PDT
 
assalamualaikum...
tahniah di atas kelahiran bohemian.
ternyata tidak menghampakan....
iya!aku suka amat membacanya...

elly sarip
June 17, 2008   02:34 AM PDT
 
Tahniah imaen..rasanya tidak layak sy mberi komen kpd anda.1lg air tangan yg sgt m'bggakan..4 thumbs up utk anda (2lg adalah mewakili adik sy)..jgn pts asa dan ketahuilah ramai yg menyokong anda=) kami rakyat mlaysia semmgnya dahagakn novel2 spt ini krn nilai moral yg dismpaikan sgt mberi kesan kpd kami
syaz
June 15, 2008   02:36 AM PDT
 
2 thumbs up!
hebat!
sarat dgn ilmu, isu semasa, perspektif, dan mcm2 lg..
dah mmg hbt so x tau nak ckp apa..
aurum7
June 9, 2008   06:46 PM PDT
 
sy masih bersabar dlm menunggu bungkusan dari Jemari Seni sampai :)
nacha
June 9, 2008   11:32 AM PDT
 
salam. sy dah khatam bohemian. 2 thumbs up utk Imaen. bohemian kurang aksi2 ganas tapi sy tetap suka. bohemian mmg cukup rencahnya. pasti Imaen telah melakukan research yg meluas utk setiap fakta. walaupun Imaen kata tak tgk AF tapi sy tetap senyum sampai ke telinga bila ada citer psl Mawi, ada citer psl Inul & yg penting penyanyi fav. sy Anuar Zain. hahaha... kalo Fadlan nyanyi lagu Anuar Zain lg la sy suka. ahaks.. anyway tahniah utk Imaen & JS. semoga karya2 Imaen yg mendatang akan lebih kebaboomm...
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments




Previous Entry Home Next Entry